• E-shop: Ing. Miloslav SEMANČÍK
  • +421 905 961 748
  • +420 731 429 075
  • ricefood@ricefood.cz
  • Hlavná 138/58 (z dvora La Cucaracha)
  • 082 56 Pečovská Nová Ves

Napíšte, čo potrebujete nájsť a stlačte Enter

Bezlepková diéta: čo môžem jesť?

Bezlepková diéta je nevyhnutná na zvládnutie príznakov a symptómov celiakie a iných zdravotných stavov spojených s lepkom. Bezlepková diéta je populárna aj medzi ľuďmi, ktorým nebol diagnostikovaný zdravotný stav súvisiaci s lepkom. Ak chcete dodržiavať bezlepkovú diétu, musíte sa vyhnúť niektorým obilninám a ďalším zložkám v potravinách. Zároveň si potrebujete vybrať náhrady, ktoré poskytujú živiny pre zdravú výživu. Čo môžete jesť na bezlepkovej diéte?

Čo je to bezlepková diéta?

Bezlepková diéta je plán stravovania, ktorý vylučuje potraviny obsahujúce lepok. Lepok je proteín nachádzajúci sa v pšenici, jačmeni, raži a tritikale (kríženec pšenice a raže). Glutén sa nachádza aj ako zložka rôznych ďalších potravín (napr. niektoré zmesi korenia), preto je potrebné sledovať zloženie.

Najčastejšie sa bezlepková diéta odporúča v týchto prípadoch:

bezlepková diéta
  • celiakia je stav, pri ktorom lepok spúšťa aktivitu imunitného systému, ktorá poškodzuje výstelku tenkého čreva. Časom toto poškodenie bráni vstrebávaniu živín z potravy. Celiakia je autoimunitné ochorenie
  • neceliakálna citlivosť na lepok spôsobuje niektoré príznaky a symptómy spojené s celiakiou vrátane bolesti brucha, nadúvania, hnačky, zápchy, „zahmleného mozgu“, vyrážky alebo bolesti hlavy – aj keď nedochádza k poškodeniu tkanív tenkého čreva
  • ataxia gluténu, autoimunitná porucha, postihuje určité nervové tkanivá a spôsobuje problémy s ovládaním svalov a dobrovoľným pohybom svalov
  • alergia na pšenicu - podobne ako iné potravinové alergie je výsledkom toho, že imunitný systém si mýli lepok alebo iný proteín nachádzajúci sa v pšenici ako pôvodcu ochorenia, ako je vírus alebo baktéria. Imunitný systém vytvára protilátku proti proteínu, čo vyvoláva reakciu imunitného systému, ktorá môže viesť k preťaženiu, ťažkostiam s dýchaním a iným symptómom
  • chudnutie a zdravý životný štýl - ľudia často volia elimináciu lepku aj v redukčnej diéte či pre ľahšie trávenie

Dodržiavanie bezlepkovej diéty si vyžaduje venovať zvýšenú pozornosť výberu potravín, zložkám v potravinách a ich nutričnému obsahu.

Čo môžete jesť na bezlepkovej diéte?

  • Ovocie a zeleninu
  • Fazuľu, semená, strukoviny a orechy v ich prirodzenej, nespracovanej forme
  • Vajcia
  • Chudé, nespracované mäso, ryby a hydinu
  • Väčšinu mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku

Medzi obilniny, škroby alebo múky, ktoré môžu byť súčasťou bezlepkovej diéty, patria:

  • Amarant
  • Arrowroot
  • Pohánka
  • Kukurica — kukuričná múka, krúpy a polenta označené ako bezlepkové
  • Ľan
  • Bezlepkové múky — ryžová, sójová, kukuričná, zemiaková a fazuľová
  • Hominy (kukurica)
  • Proso
  • Quinoa
  • Ryža vrátane divokej ryže
  • Sorghum
  • Sója
  • Tapioka (koreň manioku)
  • Teff

Tip: Vyskúšajte naše 100 % ryžové cestoviny.

Vyhnite sa všetkým jedlám a nápojom, ktoré obsahujú:

  • pšenicu
  • jačmeň
  • raž
  • triticale — kríženec pšenice a raže
  • v niektorých prípadoch ovos (Zatiaľ čo ovos je prirodzene bezlepkový, pri výrobe môže byť kontaminovaný pšenicou, jačmeňom alebo ražou. Ovos a ovsené výrobky označené ako bezlepkové neboli krížovo kontaminované. Niektorí ľudia s celiakiou však netolerujú ovos označený ako bezlepkový.)

Okrem potravín, v ktorých sú pravdepodobnými zložkami pšenica, jačmeň a raž, sú tieto obilniny štandardnými zložkami mnohých ďalších produktov. Pšenica alebo pšeničný lepok sa tiež pridáva ako zahusťovadlo alebo spojivo, príchuť alebo farbivo. Je dôležité čítať etikety spracovaných potravín, aby ste zistili, či obsahujú pšenicu, ako aj jačmeň a raž.

Etikety bezlepkových potravín

Keď kupujete spracované potraviny, musíte si prečítať štítky, aby ste zistili, či obsahujú lepok. Potraviny, ktoré sú bezlepkové, sú označené symbolom preškrtnutej pšenice.

Bezlepkové cestoviny

Ak sa vyhýbate lepku, existuje veľa potravín, z ktorých si môžete vybrať, aby ste si zaistili dobre vyváženú stravu.

Mnohé zdravé potraviny sú prirodzene bezlepkové vrátane ovocia, zeleniny, strukovín, niektorých celozrnných výrobkov, mliečnych výrobkov a olejov, ako aj čerstvého mäsa, rýb a hydiny. Ak vám diétu predpísal lekár, môžete mať pocit, že neviete, čo jesť. Časom si na nový životný štýl zvyknete. Držíme vám palce.